
Våra resultat
Introduktion
För att nå målet om en värld utan fattigdom krävs fler jobb med anständiga arbetsvillkor i den privata sektorn, och bättre tillgång till grundläggande produkter och tjänster - som el, mat, sjukvård och digitala lösningar.
Swedund investerar i energi och klimat, förbättrad tillgång till kapital, med särskilt fokus på jämställdhet, livsmedelssystem och digitalisering. Swedfund följer kontinuerligt upp portföljbolagens påverkan på samhället, hållbarhet och finansiella bärkraft.
Swedfund mäter och redovisar resultat i en integrerad årsredovisning, vilket innebär att påverkans- och hållbarhetsindikatorer som avser portföljbolagens resultat granskas på samma sätt som finansiella nyckeltal.
Läs mer i Swedfunds Års- och hållbarhetsredovisning
Jobbskapande
Utvecklingsfinansiärer investerar i små- och medelstora företag vilket gör det möjligt för dem att växa och utvecklas. För att skapa positiva utvecklingseffekter behöver arbetstillfällen som skapas vara produktiva, ha anständiga arbetsvillkor och omfattas av sociala skyddsnät.
- Antal arbetstillfällen421 000
Antal anställda i Swedfunds portföljbolag 2023.
Enligt Joint Impact Model (JIM) bidrog Swedfunds portföljbolag år 2023 till cirka 2,5 miljoner indirekta arbetstillfällen genom ekonomisk aktivitet, ökad tillgång till finansiering eller tillgång till energi. - Jobbtillväxt48%
Andel portföljbolag som ökade antalet anställda 2023.
- ILO:s kärnkonventioner97%
Andel portföljbolag i aktiv ägarfas som följer ILO:s kärnkonventioner 2023.
Klimat
Swedfund investerar för produktion av förnybar energi, klimatanpassning och begränsning av klimatförändringar samt grön infrastruktur. Tillgång till förnybar och hållbar energi är en avgörande faktor för ekonomisk tillväxt och fattigdomsminskning. Swedfund investerar enbart i förnybara energikällor.
- Energiproduktion13 TWh
Energiproduktion genererat av Swedfunds portföljbolag 2023.
- Hushåll & Företag600 000
Antal hushåll och företag som fick tillgång till elektricitet via off- och minigrids genom Swedfunds portföljbolag 2023.
- Undvikna utsläpp79 000 ton CO2e
Undvikna växthusgasutsläpp genom Swedfunds investeringar viktat enligt ägarandel 2023.
Tillgång till kapital
Som utvecklingsfinansiär investerar vi i eget kapital eller ger lån, direkt eller indirekt, vilket möjliggör för företag att utveckla sin verksamhet och till en hållbar utveckling av den privata sektorn.
- Mikrofinanslån~14 600 000
Antal mikrofinanslån till mikroföretag och entreprenörer genom Swedfunds portföljbolag 2023.
- Lån till SMEs~720 000
Antal lån till mikro-, små- och medelstora företag genom Swedfunds portföljbolag 2023.
Kvinnors ekonomiska egenmakt
Jämställdhet och kvinnors ekonomiska egenmakt är en väsentlig fråga för Swedfund, som i enlighet med ägaranvisning och bolagets strategi systematiskt beaktas i investeringsprocessen oavsett sektor, region och investeringsinstrument.
- 2X Challenge66%
Andel av Swedfunds portföljbolag som uppfyllde minst ett av 2X-kriterierna för kvinnors ekonomiska egenmakt och jämställdhet 2023.
- Andel kvinnor anställda35%
Andel kvinnor anställda i Swedfunds portfölj 2023.
- Andel kvinnor i ledande positioner31%
Andelen kvinnor i ledande befattningar i Swedfunds portfölj 2023.
Finansiell bärkraft
Att våra portföljbolag växer och når lönsamhet är en förutsättning för att de utvecklingseffekter vi bidrar till att skapa blir bestående på längre sikt. Kapitalmobilisering innebär att utvecklingsfinansiärer agerar katalytiskt genom att vårt investerade kapital möjliggör saminvesteringar med privat kapital.
- Investeringar som ökar omsättning och lönsamhet54%
Andel portföljbolag som ökade både omsättning och lönsamhet 2024.
- Mobiliserat kapital36%
Andel mobiliserat kapital i relation till totalt kontrakterat belopp 2024.
- Avkastning (IRR)5,6%
Avkastning för Swedfunds samlade portfölj uttryckt i IRR 2024.