Närbild av en hand som håller i ett frö

Livsmedelssystem

Globalt sett har tre miljarder människor inte råd med en näringsrik kost och fler än 800 miljoner är undernärda. Trots goda förutsättningar för jordbruk och matproduktion uppskattas det att Afrika importerar upp till 65 procent av kontinentens livsmedel.

Två tredjedelar av de som lever i extrem fattigdom är självförsörjande jordbrukare. Ofta innebär det låga och instabila inkomster för bönderna och dåligt kompenserade och osäkra roller i värdekedjorna för livsmedelssektorn.

Ett viktigt område att adressera i det här sammanhanget är den låga graden av förädling, som är en viktig faktor i arbetet mot minskad matosäkerhet och näringsbrist. I många länder når en stor del av matproduktionen aldrig marknaden utan blir till svinn. Samtidigt förvärras matosäkerheten av faktorer som klimatförändringar, geopolitik, krig och befolkningstillväxt.

Inom sektorn Livsmedelssystem investerar vi för att mer mat produceras, att det blir mindre svinn i produktionen och ökad hållbarhet i hela värdekedjan. Att investera i livsmedelssektorn skapar formella arbetstillfällen, ekonomisk egenmakt och ökad matsäkerhet genom ökad produktion samt förbättrad resurs- och energieffektivitet. Om investeringar genomförs på rätt sätt kan de klimatanpassas för att bättre möta de klimatförändringar vi ser samt minska den negativa påverkan på biologisk mångfald. 

För respektive sektor har vi en förändringsteori, Theory of Change, som är vår utgångspunkt i analysen av en investering och när vi identifierar de direkta och indirekta utvecklingseffekterna.

Swedfund's Theory of Change - Livsmedelssystem (på engelska)

Områden

  • Insatsvaror.
  • Jordbruk/primär produktion.
  • Lager och logistk.
  • Lokal tillverkning och förädling.
  • Handel, distribution och försäljning.