Kvinnor går på ett fält med paprikaplantor

Swedfund, BII och Norfund investerar 85 miljoner USD i AgDevCo för att stödja jordbruksföretag i Afrika

: 20 februari 2025: 5 mars 2025

Den gemensamma investeringen kommer att stödja små och medelstora jordbruksföretag, för att öka produktiviteten och förbättra livsmedelssystemen i Afrika söder om Sahara. AgDevCo:s investeringar har redan gynnat över två miljoner småbrukare, förbättrat deras försörjningsförmåga, motståndskraft mot klimatförändringar och livsmedelssäkerhet.

Swedfund, tillsammans med British International Investment (BII) och norska Norfund, investerar totalt 85 miljoner dollar i AgDevCo, en investerare som specialiserar sig på att transformera jordbruket i Afrika söder om Sahara. Aktiekapitalinvesteringen omfattar upp till 20 miljoner dollar från Swedfund, 50 miljoner dollar från BII och 15 miljoner dollar från Norfund. Finansieringen syftar till att stödja jordbruksföretag som kan öka produktiviteten och förbättra livsmedelssäkerheten på landsbygden.

- Förbättrade livsmedelssystem är ett av Swedfunds fokusområden. Jordbrukssektorn i Afrika söder om Sahara står inför många utmaningar, såsom begränsad tillgång till finansiering, känslighet mot klimatförändringar och dålig infrastruktur. Därför är det viktigt att investera över hela livsmedelskedjan för att öka motståndskraft, anpassningsförmåga och livsmedelssäkerhet. Detta kommer i sin tur att bidra till fattigdomsminskning genom jobbskapande och bättre produktionskapacitet, inte minst för småbrukare, säger Tomas Wadström, Senior Investment Manager på Swedfund.

Investeringen gör det möjligt för AgDevCo att expandera sin portfölj av små och medelstora företag. Detta kommer att inkludera både jordbruksföretag som producerar näringsrika livsmedel för lokal konsumtion och högvärdiga exportgrödor. AgDevCo investerar över hela jordbrukets värdekedja, från primärproduktion till logistik och säkerställer hållbara metoder och förbättrad motståndskraft. Därmed kan livsmedelssäkerheten förbättras, fattigdomen minska och antalet konkurrenskraftiga industrier öka.

År 2023 gynnades över 2,4 miljoner småskaliga bönder, kunder och handlare, varav 29 procent var kvinnor, av marknader och inkomstmöjligheter kopplade till AgDevCos portföljföretag. Dessutom låg investeringarna bakom över 28 000 jobb samma år.

AgDevCos modell överbygger finansieringsgapet genom att tillhandahålla flexibelt, långsiktigt kapital och stöd till företag som annars inte skulle ha tillgång till traditionella finansieringskällor. På så sätt kan de växa hållbart samtidigt som de driver produktivitet och effektivitet i landsbygdsekonomier.

Väl över hälften av AgDevCos primärproduktionsinvesteringar implementerar någon form av regenerativt jordbruk, vilket främjar klimatanpassning och motståndskraft tillsammans med betydande mängder koldioxidbindning. Detta stödjer utvecklingsfinansiärernas (DFIs) åtagande att främja klimatpositiva investeringar och minska koldioxidutsläppen över hela Afrika söder om Sahara.

- Att utveckla kommersiellt jordbruk i Afrika kräver tålmodiga och strategiska investeringar. Vi har turen att ha aktieägare som ser den enorma potentialen såväl som utmaningarna med att investera i sektorn. Denna senaste kapitalinjektion från Swedfund, BII och Norfund stärker AgDevCos position som en ledande investerare med expertis på området, vilket gör det möjligt för oss att utöka vår portfölj och driva positiv påverkan i stor skala, säger Daniel Hulls, vd på AgDevCo.

Om AgDevCo
AgDevCo är ett företag dedikerat till att utveckla afrikanskt jordbruk genom investeringar. Dess vision är en blomstrande kommersiell afrikansk jordbrukssektor som gynnar både människor och planeten. Företaget grundades 2009 med den brittiska regeringen som en långsiktig supporter och huvudfinansiär. År 2022 säkrade AgDevCo finansiering från BII, Norfund och DFC. I den nuvarande portföljen finns cirka 40 företag spridda över elva länder i Afrika söder om Sahara. Den största exponeringen finns i Moçambique, Malawi, Kenya, Elfenbenskusten och Zambia.

AgDevCo investerar över hela jordbrukets värdekedja inklusive insatsvaror, primärproduktion och logistik i låg- och lägre medelinkomstländer i Afrika söder om Sahara.