
Modellen
Introduktion
Projektacceleratorn samarbetar ofta genom hela projektutvecklingsprocessen och inkluderar olika stöd och insatser beroende på projekt. En del i erbjudandet innebär att Swedfund kan finansiera förstudier och andra former av insatser som är nödvändiga för att möjliggöra beslutsfattande och finansiering.
Projektacceleratorn ger följande stöd till offentliga institutioner i utvecklingsländer:
- Projektförberedande studier, exempelvis förstudier som inkluderar tekniska och ekonomiska analyser av ett projekt.
- Projektunderstödjande studier, exempelvis miljö- och konsekvensbedömningar, analyser av policy och regelverk kopplade till utvecklingen av hållbara infrastruktur.
- Kapacitetshöjdande insatser, exempelvis insatser som ökar samarbetspartners förmåga att upphandla projekt, att implementera komplexa infrastrukturprojekt eller att omhänderta investeringar
Vi bistår offentliga institutioner som departement, kommuner, städer och statliga bolag i infrastrukturprojekt som ligger i linje med nationella och lokala prioriteringar samt Agenda 2030, och som kan skapa positiva samhällseffekter.
Vi anpassar vårt stöd till varje projekt, baserat på den lokala projektägarens kapacitet och det specifika projektets behov. Genom att tidigt komma in i projektfasen och med stark teknisk kompetens hos Swedfunds projektledare blir vi en betrodd och strategisk samarbetspartner för projektägaren. Det gör att vi kan få påverka utformningen av projekten och möjliggöra att en hållbar lösning upphandlas i linje med motpartens önskemål och behov. De studier som finansieras av Projektacceleratorn utförs tillsammans med internationella konsulter, som väljs genom en konkurrensutsatt process i enlighet med lokala lagar och regler.
Alla projekt har även tillgång till en eller flera rådgivare med betydande branscherfarenhet, som arbetar tillsammans med Swedfund och det lokala projektteamet. Detta upplägg säkerställer kunskapsöverföring och stärker de lokala teamens kapacitet, vilket skapar en varaktig förmåga att driva projekt effektivt och ansvarsfullt även i framtiden. På så sätt sträcker sig vårt stöd bortom ekonomiskt stöd och bidrar till hållbar utveckling.
Vi är engagerade genom hela projektcykeln, ofta genom att fastställa omfattningen av studien samt att aktivt delta i valet av den konsult som ska genomföra studien och i uppföljningsprocessen. Denna process följer konkurrensutsatta förfaranden i linje med internationella standarder, vilket säkerställer transparens och rättvisa samt ger möjlighet till fortsatt stöd efter projektets slutförande om så krävs.
Sektorer och geografiska områden
Vi är verksamma i regioner med stora behov, med fokus på låginkomstländer som är ekonomiskt sårbara och står inför olika utmaningar. Vår huvudsakliga portfölj finns i Afrika och Asien. Framöver kommer vi att ha särskilt fokus på Moldavien och Ukraina, då vi har fått ytterligare finansiering för dessa länder, och har för avsikt att utöka vår portfölj där.
- Grön energi (stabila och effektiva elnät, transmission, produktion av förnybar energi, energilagring)
- Hållbara transporter (stadstransport, järnväg, transportsystem)
- Cirkulära lösningar (vatten och avloppsrening, avfallshantering, biobränsle, energiåtervinning av avfall)
- Andra hållbara projekt (digitalisering, hälsa och skogsbruk)
För hela listan över kvalificerade länder, se DAC-listan
Vad vi söker
Vi strävar efter att identifiera och stödja projekt med stor potential för samhällsutveckling i linje med Agenda 2030. Därför tittar vi på ett antal nyckelfaktorer när vi utvärderar nya projekt:
- Potential för hållbara lösningar som ökar tillgången till kritisk infrastruktur
- Överensstämmelse med nationella och/eller regionala sektorplaner och hög nationell prioritering
- Potentialen att attrahera finansiering för investeringar och genomförande
- Det lokala projektets kapacitet att driva projektet
- Projektets bidrag till Agenda 2030 samt Swedfunds uppdrag och strategiska mål
- Potential att öppna dörrar för hållbara lösningar från svenska företag.