Människor sitter runt ett bord i ett rum

Swedfund bidrar till Ukrainas återhämtning och uppbyggnad

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina fortsätter att leda till allvarliga humanitära, ekonomiska och politiska konsekvenser. Förstörelsen är omfattande och behoven av investeringar för uppbyggnad är stora. Samtidigt har landet lyckats med något både svårt och ovanligt – att återställa och påbörja uppbyggnad parallellt med att kriget pågår.

Även om Rysslands invasion har haft stor påverkan på den ukrainska ekonomin och lett till ökad fattigdom växte Ukrainas BNP med 4,8 procent i 2023 – en positiv utveckling jämfört med 2022 då BNP sjönk med 29 procent. Parallellt med kriget pågår också uppbyggnadsarbetet. Skolor, sjukhus och annan typ av infrastruktur i de lugnare regionerna repareras och återbyggs löpande.

Investeringsbehoven för att kunna bygga upp Ukraina är omfattande. Kostnaderna för uppbyggnad och återhämtning i Ukraina uppskattas till 393 miljarder euro, enligt Världsbanken, EU, FN och den ukrainska regeringen. Den privata sektorn spelar en avgörande roll för uthålligheten i den ukrainska ekonomin, och där krävs tillgång till kapital för små och medelstora företag för att hålla igång och växa verksamheter, bidra till arbetstillfällen, säkra tillgång till produkter och tjänster men också generera viktiga exportintäkter.

Swedfund har erfarenhet av att verka i konfliktområden med hög risk och både investeringsverksamheten och förstudieinstrumentet kan användas för att bidra till Ukrainas återhämtning och ekonomiska motståndskraft. Under året har vi gjort både investeringar i den privata sektorn och gett stöd till infrastrukturprojekt i den offentliga sektorn genom Projektacceleratorn.

Ukraina har välutbildad arbetskraft och en stark industriell bas att bygga ifrån och uthålligheten i den privata sektorn har visat sig hög. Enligt en rapport från European Bank for Reconstruction and Development har mer än hälften alla av små- och medelstora företag bibehållit eller ökat aktivitetsnivån jämfört med före kriget och endast sex procent har tvingats till nedläggning. Ett bra exempel på detta är IT-sektorn som snabbt har anpassat sig och växte med sex procent under 2022.

Horizon: En viktig investering under pågående krig

Swedfund har under året tillsammans med ett antal andra utvecklingsfinansiärer investerat i små- och medelstora IT-företag i Ukraina via fonden Horizon Capital Growth Fund IV. Syftet med investeringen är att bidra med tillväxtkapital till en sektor med stor potential och kompetens och därmed skapa förutsättningar för jobbskapande, framför allt för unga, samt för ökade exportintäkter och inflöde av hårdvaluta. President Zelenskyy närvarade vid undertecknandet av investeringen och underströk vikten av att investerare som Swedfund visar att det är möjligt att genomföra investeringar i Ukraina.

Genom att ställa tydliga krav som investerare stärks hållbarhetsarbetet inom områden som antikorruption och mänskliga rättigheter. 

Samordnat arbete via en investeringsplattform

I juni undertecknade Swedfund, EBRD och ett stort antal andra utvecklingsfinansiärer ett samarbetsavtal kring en investeringsplattform i Ukraina. Syftet är att genom att samordna och dela risk kunna skala upp investeringsvolymer. Samarbetsavtalet skapar också förutsättningar för mer resurseffektiva arbetssätt, förenkling för ukrainska motparter då en utvecklingsfinansiär kommer företräda de övriga. Att snabbt och effektivt kunna skala upp investeringar kommer vara viktigt. Investeringen i Horizon och etablerandet av en investeringsplattform för Ukraina är båda bra exempel på utvecklingsfinansiärers viktiga roll att tillhandahålla långsiktigt och riskvilligt kapital.

En gemensam handlingsplan för infrastrukturprojekt

Swedfund har under året också varit aktivt med förstudier och projektförberedande insatser i Ukraina för att bistå landet med uppbyggnad av infrastruktur som energi, vatten, värme och avfallshantering genom Projektacceleratorn. Förstudier är särskilt användbara i den ukrainska kontexten eftersom dessa både kan användas för att bygga upp kritisk infrastruktur under pågående krig samt lägga grunden för en hållbar uppbyggnad när kriget är över.
Under året undertecknades en gemensam handlingsplan med Ministeriet för infrastrukturutveckling som lägger grunden för ett samarbete med ukrainska kommuner och städer. Behoven är enorma, delvis som en konsekvens av att kritisk infrastruktur ödelagts under kriget.

Handlingsplanen möjliggör ett mer strukturerat och välkoordinerat samarbete med ukrainska kommuner och städer, där Projektacceleratorn avser att lämna stöd genom att finansiera förstudier och projektförberedande insatser inom bland annat energi, värme, vatten, avfallshantering och digitalisering.

Flera projekt inom ramen för detta samarbete har inletts under 2023. Ett exempel avser vattenförsörjning i tre städer, inklusive tillgång till rent dricksvatten, utveckling av nya vattenkällor och uppgradering av ett vattenreningsverk. Förstudier har även finansierats för att analysera hur en modernisering och grön omställning av energiförsörjningen i staden Mykolaiv samt implementering av avloppssystem i flera städer runtom i landet kan genomföras. Projekten utgör en viktig förutsättning för att stärka Ukrainas efterlevnad av EU-regler inom aktuella områden, och därigenom bidra till landets framtida EU-ansökan.

Denna casestory är hämtad från Swedfunds Integrerade Redovisning 2023.