
Hur vi arbetar
Introduktion
Swedfund har två huvudsakliga instrument för att leverera på vårt uppdrag som utvecklingsfinansiär. Vi genomför hållbara investeringar i den privata sektorn, och vi finansierar förstudier och kapacitethöjande åtgärder för offentliga projektägare genom Swedfunds Projektaccelerator. Investeringsverksamheten och Projektacceleratorn är ömsesidigt förstärkande och är två verktyg som gör det möjligt för oss att arbeta holistiskt med vårt uppdrag.
Våra investeringar ska stärka motståndskraften hos samhällen och individer genom att bidra till en hållbar utveckling av den privata sektorn. Detta gör vi genom att bidra till arbetstillfällen med anständiga arbetsvillkor, stärka kvinnors ekonomiska egenmakt, digitalisering, minska klimatpåverkan samt genom ökad tillgång till viktiga produkter och tjänster som elektricitet och hälsovård.
Som aktiv ägare och genom vårt hållbarhetsarbete hjälper vi företag att uppfylla internationella standarder, vilket skapar möjligheter för ökad handel och kapitalmobilisering från privat sektor. Vi investerar i lokal produktion och värdeskapande för att främja innovation och lokal konkurrenskraft.
Investeringar i hållbar infrastruktur är avgörande för ekonomisk utveckling, minskade klyftor och för grön omställning. Projektacceleratorn bidrar till att fler infrastrukturprojekt utvecklas där miljö- och klimataspekter, sociala aspekter och livscykelkostnader beaktas genom att ge stöd under projektutvecklingsprocessen. Insatserna möjliggör fler investeringar samt att svenska företag kan bidra med hållbara lösningar på lokala behov. Projektacceleratorn fungerar därmed som brygga mellan handel, investeringar och utveckling.
Vi anpassar vårt stöd till varje projekt, baserat på den lokala projektägarens kapacitet och det specifika projektets behov. Genom att tidigt komma in i projektfasen och med stark teknisk kompetens hos Swedfunds projektledare blir vi en betrodd och strategisk samarbetspartner för projektägaren. Det gör att vi kan påverka utformningen av projekten och möjliggöra hållbara lösningar i linje med lokala prioriteringar och behov.
Theory of Change
Vårt arbete tar avstamp i vår förändringsteori (Theory of Change). Det innebär att vi gör en grundlig analys, baserad på vår affärsmodell, av hur en potentiell investering kan bidra till positiv förändring samt vilka direkta och indirekta utvecklingseffekter som skapas. Vi kontraktsbinder den förflyttning vi vill se och som är möjlig.
Vid sidan av vår övergripande Theory of Change har vi även en förändringsteori för Projektacceleratorn och vi har utvecklat sektorsspecifika förändringsteorier.
Theory of Change - Projektacceleratorn (på engelska)
Theory of Change - Energi & klimat (på engelska)
Theory of Change - Finansiell inkludering (på engelska)
Theory of Change - Hållbara tillväxtföretag (på engelska)
Theory of Change - Livsmedelssystem (på engelska)
Våra fundament
Affärsmodellen för våra två instrument, investeringar och hållbara infrastrukturprojekt genom Projektacceleratorn, bygger på tre fundament: samhällsutveckling, hållbarhet och finansiell bärkraft. När vi investerar i bolag präglar fundamenten varje steg i investeringsprocessen, från den initiala bedömningen i investeringsfasen, genom den aktiva ägandefasen, all resultatuppföljning och slutlig exit av investeringen. Projektacceleratorn beaktar på samma sätt fundamenten vid bedömningen av nya projekt, under projektcykeln och när projektet har slutförts.
Samhällsutveckling
Våra investeringar ska bidra tlll samhällsutveckling. Vi mäter resultat med stöd av följande indikatorer:
- Arbetstillfällen och jobbtillväxt
- Jämställdhet och kvinnors ekonomiska egenmakt
- Klimatpåverkan
- Skatteintäkter
Hållbarhet
Våra investeringar ska bidra till att skapa långsiktigt hållbara företag. Vi mäter resultat med stöd av följande indikatorer:
- Anständiga arbetsvillkor
- Ledningssystem för miljö och sociala frågor inklusive mänskliga rättigheter
- Ledningssystem för antikorruption
Finansiell bärkraft
Vi ska bidra till att skapa lönsamma och finansiellt bärkraftiga bolag.Vi mäter resultat med stöd av följande indikatorer:
- Omsättning och lönsamhet
- Avkastning fonder
- Kapitalmobilisering
Viktiga frågor för oss som investerare
Impact
Våra investeringar syftar till att skapa önskade utvecklingseffekter, såsom utveckling av den privata sektorn, stärkande av lokalsamhällen, inkluderande ekonomisk tillväxt och klimatanpassning. Vi följer upp mätbara resultat inom viktiga områden för direkt påverkan, till exempel antal arbetstillfällen, jämställdhet på arbetsplatsen enligt 2X-kriterierna, klimatpåverkan och skatteintäkter.
Läs mer om Impact
Hållbarhet och Business Integrity
Vi kräver och stödjer att våra portföljbolag utvecklar robusta ledningssystem som gör det möjligt för dem att erbjuda jobb med anständiga arbetsvillkor och utveckla affärsmetoder som motverkar korruption och begränsar skador på samhällen och miljö.
Swedfunds Hållbarhetsteam (Environmental & Social, E&S) och Business Integrityteam (BI) utvärderar risker och stödjer utvecklingen av företagens processer i linje med internationella standarder.
Läs mer om Hållbarhet
Läs mer om Business Integrity
Geografiskt fokus & sektorer
Swedfund ska verka i de minst utvecklade länderna, och investerar därför endast i utvecklingsländer enligt OECD/DAC:s definition. Vi har ett geografiskt fokus på Afrika söder om Sahara, länder i syd- och sydostasien samt vissa länder i Östeuropa.
Genom våra investeringar och projekt adresserar vi ett antal teman som genomsyrar vår verksamhet och som är relevanta för en hållbar utveckling och genomförandet av Agenda 2030. Det innebär att vi prioriterar investeringar som bidrar till jobb med anständiga arbetsvillkor, ökad tillgång till kapital för företag och individer, digitalisering, jämställdhet samt klimat.
Vi genomför hållbara investeringar inom fyra sektorer som vi bedömer som särskilt viktiga för att vi ska nå vårt mål, att bidra till minskad fattigdom. Energi & klimat, Finansiell inkludering, Hållbara tillväxtföretag och Livsmedelssystem.
Energi & klimat:
Swedfund investerar i förnybar energi, vilket inkluderar både produktion och distribution. Vi fokuserar också på energieffektivisering och resurseffektivisering, genom till exempel vatten- och avfallshantering. Våra investeringar omfattar naturbaserade lösningar, hållbart skogsbruk, samt grön och digital infrastruktur. Klimatinvesteringar syftar till både mitigering och klimatanpassning.
Finansiell inkludering:
Swedfund investerar i reglerade banker och finansinstitut för att stödja små och medelstora företag i utvecklingsländer som saknar tillgång till kapital genom lån för att utveckla och växa sin verksamhet. Det är - ett sätt för oss att nå ut bredare och mer effektivt lokalt i länder. Vi investerar även i mikrofinansinstitut som ger mikrolån till entreprenörer, mindre företag och låginkomsttagare, med krav på att de följer Customer Protection Principles (CPP) för ansvarsfull kreditgivning.
Hållbara tillväxtföretag:
Swedfund investerar i hållbara tillväxtföretag för att skapa jobb och öka tillgången till aktiekapital för små och medelstora företag i utvecklingsländer. Vi fokuserar på hållbarhet och internationella standarder, och prioriterar investeringar inom digitala affärsmodeller, jämställdhet och hälsa.
Livsmedelssystem:
Swedfund investerar i insatsvaror samt jordbruk och primärproduktion för att stärka livsmedelsproduktionen i utvecklingsländer. Genom investeringar i lager- och logistik-lösningar bidrar vi till att förbättra effektiviteten och minska matsvinn. Vi genomför även hållbara investeringar som omfattar lokal tillverkning och förädling för att öka värdet på livsmedelsprodukter, samt handel, distribution och försäljning för att säkerställa att maten når konsumenterna på ett hållbart sätt. Vår avsikt är att adressera samtliga led i försörjningskedjan.
Läs mer om investeringsverksamheten
Projektacceleratorn arbetar tillsammans med offentliga aktörer i utvecklingsländer och erbjuder stöd till projektutveckling, kapacitetshöjande insatser och finansiering av förstudier inom sektorerna ren energi, hållbara transporter, cirkulära lösningar och hållbara projekt.
Teknisk Assistans
Swedfund ställer höga krav på de företag som vi investerar i, vilket innebär att vi ibland behöver tillföra och finansiera kompetens för att säkra att bolagen utvecklas hållbart och jämställt. Med Teknisk Assistans (TA) medel kan vi stärka vår kapacitet som aktiv investerare och höja kvaliteten på portföljen i linje med vårt uppdrag och mål.
Instrument
Swedfund har flera finansiella instrument för våra investeringar: aktier, lån och garantier. Vi gör både direkta investeringar genom aktier och lån och indirekta investeringar genom de fonder vi investerar i.
Investeringsprocessen
Att investera i utvecklingsländer är förenat med stora risker, inte minst ekonomiska. Det försöker vi hantera genom en grundligt genomförd investeringsprocess.
Vår investeringsprocess följer olika faser oavsett vilken sektor investeringen sker inom, vilket instrument som används och om det är en indirekt eller direkt investering.
Genom att investera i aktier har vi en god möjlighet att påverka och vi har oftast en plats i bolagets styrelse. Målet är att vara en långsiktig investerare, men att sälja aktierna i bolaget den dag vi inte längre behövs. När vi investerar i aktier är vi minoritetsägare.
Att använda låneinstrumentet är ett effektivt sätt att nå många mindre bolag och entreprenörer. Lån är ett mer förutsägbara som instrument då det bland annat finns en avtalad amorteringsplan, löpande räntebetalningar samt ett planerat avslutsdatum.
Swedfund har tillgång till EU-garantier vilka kan användas för att lyfta av risk samt mobilisera privat kapital. Garantierna kan nyttjas för investeringar inom områden som förnybar energi, digitalisering, klimat och hälsa.